Тест за личностно оценяване

Бъдете себе си!

Какво представляват тестовете за личностно оценяване и защо да не се притесняваме от тях?

Когато кандидатствате за работа и отидете на интервю, все по-често Ви дават да попълвате тест за личностна оценка или въпросник, който оценява Вашите личностни качества, темперамент, ценности и нагласи.

Личностните въпросници не конкретизират личността като „добра” или „лоша”, „положителна” или „отрицателна”, а по-скоро дават информация дали личността ще съответства на конкретната работна среда.

За много работни места качества като самостоятелност, способност за планиране и гъвкавост са изключително важни. За мениджърските позиции най-важно е лидерството и способността за вземане на решения. За търговците се изисква убедителност, динамичност и увереност. Следователно един кандидат, който предпочита спокойната и нединамична среда няма да има голям успех в работата си като търговец.

Ето защо използването на подобни подходи, при избирането на точния кандидат – за конкретното вакантно място, е от изключително важно значение и може да бъде от полза, както за самия работодател, така и за кандидатите за работа.

Въпросите, които се включват, са от нашето ежедневие и обикновено изискват бърз и еднозначен отговор. Не се притеснявайте да посочите верния за Вас отговор. Няма правилен или грешен. Няма въпрос, заради чийто отговор да се провали интервюто Ви за работа. Обикновено изводите, които се правят на края, са до каква степен Вашата личност ще успее да се впише в екипа на бъдещия Ви работодател, защото това е също толкова важно, колкото и професионалните Ви качества и опит.

Затова бъдете себе си.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>